Afvallen het chemische proces, koolhydraat arm? — Dutch (Netherlands)

Calorieënteller

Forums Algemene hulp bij diëten en gewichtsverlies
Je bekijkt momenteel de berichtenborden in:

Afvallen het chemische proces, koolhydraat arm?

vallieveropdanafvallieveropdanaf Member Berichten: 77 Member Member Berichten: 77 Member
Omdat ik wil afvallen en dit zo efficiënt mogelijk wil doen, ben ik mij aan het verdiepen in hoe ik af zou kunnen vallen.
Het advies is simpel, minder eten dan dat er in komt. Tot zo ver snap ik het. Maar als ik mij ga verdiepen in hoe dat afvallen werkt, kom ik steeds op koolhydraatarm uit.

Want om af te vallen moet je vet verbranden. En dat doe je door in ketose te komen lijkt de stelling te zijn.
Maar waarom zit dan niet iedereen op een ketogen dieet, en waarom vallen mensen dan ook af zonder een koolhydraat arm dieet?

Wie kan mij uitleggen hoe het proces van vetverbranding nou chemisch in elkaar zit?

Reacties

 • itzhanne82itzhanne82 Member Berichten: 2,704 Member Member Berichten: 2,704 Member
  Je was goed op weg in je eerste 2 regels...daarna ging het mis 😬. Afvallen is echt niet meer dan dat; je hebt geen ketose nodig. Wanneer je geen koolhydraten eet zal je lichaam uiteindelijk vet als energiebron gaan gebruiken, omdat het geen koolhydraten tot zijn beschikking heeft. Dat is verder niet heel spannend, want ook in ketose kun je dik worden. Het gaat namelijk om de wet van de thermodynamica en welk dieet je ook volgt; energie in vs energie uit. Je hoeft geen calorieën te tellen, maar onder de streep doen ze er wel toe.

  Voor afvallen moet je een tekort hanteren en wanneer je dat doet ga je vanzelf uiteindelijk vet verbranden, omdat je lichaam te weinig energie heeft en de "bronnen" in je lichaam gaat aanspreken. Dus of je nu in een energietekort eet volgens keto, koolhydraatarm of beperkt, Sonja Bakker, brood dieet, IF of weet ik veel wat, dat is allemaal niet belangrijk. Want energietekort = afvallen.

  Volgens mij adem je het vet uiteindelijk uit wanneer je het verbrandt als ik mij niet vergis. Ik heb net nog even gekeken en het klopt inderdaad, we ademen het uit: "Het grootste deel ademen we uit. Als ons lichaam de energievoorraad in het vetweefsel aanspreekt, wordt de massa omgezet in een beetje water en CO2. De CO2 die vrijkomt bij het verbrandingsproces verlaat ons lichaam via de ademhaling, het water via urine, zweet en opnieuw via de ademhaling".

  Voor de link; https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/wat-gebeurt-er-met-je-lichaamsvet-als-je-afvalt
  26 juli aangepast
 • itzhanne82itzhanne82 Member Berichten: 2,704 Member Member Berichten: 2,704 Member
  En dat gezegd hebbende; niet om vervelend te doen, maar je maakt het jezelf onnodig moeilijk. Afvallen is heel simpel, alleen men maakt het moeilijk doordat er ontzettend veel onzin de wereld in wordt gegooid. Mensen willen een ander antwoord dan het simpele; minder eten in je mond doen. Want dat is niet sexy. Kijk maar eens de aflevering "word je dik van brood" van de uitzending "broodje gezond"
  26 juli aangepast
 • sakurablossoms82sakurablossoms82 Member Berichten: 36 Member Member Berichten: 36 Member
  Ik heb me toen ik net begon met afvallen ingelezen over het koolhydraatarm dieet en kwam al snel tot de ontdekking dat ik dan echt mijn hele eetpatroon aan moet passen. Dat in combinatie met het feit dat ik ook nog vegetariër ben leek mij echt teveel gedoe voor iets waarvan ik me afvraag wat nou precies het nut is. Ja er wordt met allerlei termen en stofjes gegooid dat wel maar de vraag is of dat erg is. Ga binnenkort wel koolhydraatarm brood proberen omdat daar meer eiwitten in zitten dan gewoon brood en dat is bij mij aan de wat lage kant.
 • vallieveropdanafvallieveropdanaf Member Berichten: 77 Member Member Berichten: 77 Member
  Indd Hanne, je ademt het uit aan de hand van H2O, door middel van de citroenzuur cyclus.

  Ik heb het uitgezocht en dit is het in het kort:
  Hoe val je af:

  Je valt af doordat je doordat je lichaam meer brandstof gebruikt dan het binnen krijgt. (en dit is voor alle diëten het zelfde) Je lichaam maakt normaal gesproken een onderscheid in welke brandstoffen het aanspreekt voor de beweging. Heeft het snel veel brandstof nodig, dan wordt (voornamelijk) glucose gebruikt. Mag het een tandje minder, en er is zuurstof aanwezig, dan wordt (voornamelijk) vet gebruikt.
  Daarbij is het belangrijk om te weten dat vet en glucose eerst worden omgezet in ATP wat de eigenlijke brandstof is. Dit gebeurt doormiddel van glycolyse, als door lipolyse, dit vormt met tussenstappen acetyl-coa maakt en uiteindelijk in de citroenzuur cyclus weer ATP maakt.
  Als je lichaam alleen vetten kan verbranden, dan komen de ketonen in het spel. Zij zijn eigenlijk het vervoersmedium van acetyl-coa, zodat er in het lichaam ATP als energie gebruikt kan worden.

  Wat is dan beter om af te vallen:
  Voor het verbranden van energie maakt het niet enorm veel uit. Omdat je bij beiden evenveel verbrand. Want wat je normaal binnenkrijgt aan energie met glucose, krijg je bij een ketogeen dieet binnen met vetten.

  Dus voor mij is de conclusie: lekker doorgaan,gewoon leven, en minder eten.


  Bron:

  https://www.fit.nl/voeding/voeding-naar-arbeid
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Ketose_(metabolisme)
 • itzhanne82itzhanne82 Member Berichten: 2,704 Member Member Berichten: 2,704 Member
  Dank voor de info, maar dat wist ik natuurlijk al 😏😎. Het verbaast me echter wel dat je nog steeds met de vraag rondloopt "hoe val ik af", waarbij deze vraag al meerdere malen is beantwoord hier op het forum; namelijk dmv een energietekort en hoe je dat creëert maakt niets uit.
 • Manga23Manga23 Member Berichten: 352 Member Member Berichten: 352 Member
  Hmmmm.........niet teveel nadenken. Je maakt het jezelf echt te moeilijk
  26 juli aangepast
 • Manga23Manga23 Member Berichten: 352 Member Member Berichten: 352 Member
 • vallieveropdanafvallieveropdanaf Member Berichten: 77 Member Member Berichten: 77 Member
  > @itzhanne82 zei:
  > Dank voor de info, maar dat wist ik natuurlijk al 😏😎. Het verbaast me echter wel dat je nog steeds met de vraag rondloopt "hoe val ik af", waarbij deze vraag al meerdere malen is beantwoord hier op het forum; namelijk dmv een energietekort en hoe je dat creëert maakt niets uit.

  Fijn dat je het al wist.
  Waar ik naar op zoek was de biochemische onderbouwing van de stelling. Die is nu voor mij beantwoord. :)
Log In of Registreer om te reageren.