Vreetbuien — Dutch (Netherlands)

Calorieënteller

Forums Algemene hulp bij diëten en gewichtsverlies
Je bekijkt momenteel de berichtenborden in:

Vreetbuien

tikamyatikamya Member Berichten: 3 Member Member Berichten: 3 Member
Hallo iedereen...lang heb ik getwijfeld om het hier neer te pennen...maar het moet eruit... ik heb elke daglast van enorme vreetbuien. Niet meer normaal. Hoe kan ik ze de kop indrukken? Ik word op zo een moment echt trillerig, zweterig en flauw... echt een gevoel dat niet te negeren valt en dan overdrijf ik met mezelf vol te proppen. Daarna voel ik mezelf waardeloos en opgeblazen. Vroeger laxeerde ik daarom al vaker, tegenwoordig probeer ik dat te beperken. Mijn huisarts heeft gezegd dat ik gewoon wat minder moet eten om af te vallen, schreef XLS medical voor (pilletjes die in je msag zwellen en je ook constiperen) that's it... terwijl ik echt het gevoel heb dat er iets mis is...

Reacties

 • Sandraatje123Sandraatje123 Member Berichten: 358 Member Member Berichten: 358 Member
  Wat een slecht advies van je huisarts! Ga naar een voedingsdeskundige of diëtiste.
 • Manga23Manga23 Member Berichten: 337 Member Member Berichten: 337 Member
  Idd naar een diëtist en goed laten kijken naar je voedingspatroon. Pilletjes zijn niet de oplossing voor de lange termijn. Je moet de oorzaak zien te tackelen.
  Kijk naar je hoofdmaaltijden.
  Afvallen = minder eten maar niet uithongeren. Reken dus goed je behoefte qua calorieën uit met een TDEE calculator. En kijk dan wat je werkelijk eet. Vul je je hoofdmaaltijden met voedzame maaltijden?
  Van bv een voorverpakte maaltijd reep van zeg 280 calorieën krijg ik na een uur weer trek. Maak ik zelf een voedzame salade met kip van dezelfde aantal calorieën zit ik uren vol.
  augustus 2019 aangepast
 • itzhanne82itzhanne82 Member Berichten: 2,681 Member Member Berichten: 2,681 Member
  Van dergelijk advies gaan mijn nekharen recht overeind staan. Dat een huisarts, iemand die zich toch enigszins met wetenschappelijke zaken bezig houdt, XLS aanraad is ronduit stuitend. Dit pilletje gaat niets voor je doen en zal enkel als een soort 'pleister op de wonden' fungeren, waarbij de bron niet wordt aangepakt.

  Daarbij klinkt het mij in de oren alsof de achterliggende emoties & gedrag aangepakt moeten worden. Dat dit zich uit in vreetbuien is enkel een symptoom. Stel jezelf eens vragen als wat er vooraf gaat aan zo'n eetbui, hoe voelde je je, hoe was de situatie etc. Een goede deskundige zou hier iets mee moeten doen. Eerst inzichtelijk krijgen waar dit gedrag vandaan komt, daarna pas richten op de juiste voeding.
 • Cindy_dNPCindy_dNP Member Berichten: 21 Member Member Berichten: 21 Member
  Heb je al geprobeerd om in die vreetbuien iets te nemen dat je toch kan knabbelen en toch weinig kcal heeft? Hier gebruik ik op zo'n momenten augurken in 't zuur. Voor 30g heb je maar 5kcal binnen. Hier helpt dit super. Ik heb een knabbeltje gehad en blijf toch binnen m'n kcal 😉
 • Sandraatje123Sandraatje123 Member Berichten: 358 Member Member Berichten: 358 Member
  Ik denk dat je niet goed begrijpt hoe zo’n bui voelt als je het goedbedoelde advies over augurken geeft. Wat ik ervaar met een bui zoals ik denk dat TO omschrijft is meer zoals een alcoholist een drang heeft naar alcohol. En dan helpt een kopje thee niet.
  Er is meer inzicht nodig in waarom het gebeurt en wat er in het eetpatroon kan worden aangepast om meer verzadigd te blijven. Ik denk dat een goed eetpatroon al de helft scheelt. Het is echt een gemiste kans van de huisarts om je door te verwijzen naar een specialist die iets voor jou kan betekenen. Maar als de huisarts geen gehoor geeft aan jou roep om hulp dan zal je toch zelf verder moeten zoeken. Maar hulp is zeker te vinden en niet in de vorm van pillen!
 • Sandraatje123Sandraatje123 Member Berichten: 358 Member Member Berichten: 358 Member
  En goed dat je niet meer (zoveel) laxeert trouwens!
 • LenteliedjesLenteliedjes Member, Premium Berichten: 58 Member Member, Premium Berichten: 58 Member
  Hoi,
  Helemaal eens met voorgaande commentaren, vooral dat van een voedingsadviseur (in welke vorm dan ook, maar wél een erkende die echt naar jou luistert en kijkt naar een oplossing voor jouw valkuilen, niet zo'n ervarings-hobby-ist die z'n eigen probleem op jou afspiegelt).

  Voor mij hielp én helpt het volgende heel goed. Of het voor jou ook werkt kan ik natuurlijk niet beloven, maar wellicht heb je iets aan deze tip:
  Zorg dat je een heleboel voorgesneden groenten/ fruit en (zelfgemaakte) gezonde dippers in de ijskast hebt liggen, en ongezouten/ongebrande noten in de kast. Bij dippers kun je denken aan Hummus, een yoghurtdipje met kruiden of een puree van groenten, kruiden en noten.
  Op het moment dat je de vreetbui aan voelt komen neem je wat van de gezonde snacks, maximaal een portie die onder je eigen handen past (maak een omgekeerd kommetje). Drink er een groot glas water bij, evt. met een schijfje citroen, of takje munt voor de smaak.
  Vervolgens zet je een timer voor een half uur. In dat half uur ga je jezelf afleiden met bijvoorbeeld een intensief spelletje op je telefoon, of een huishoudelijke klus als stofzuigen, of nieuwe groenten snijden/ dips maken. Echt wel een mentale uitdaging dat eerste kwartier, daarna wordt 't makkelijker!
  Na dat half uur ga je heel bewust proberen te voelen of je nog trek/ honger hebt. Waarschijnlijk heb je een verzadigd gevoel, met hooguit nog 'zin' in iets lekkers. Maar dan wordt de rationele keus een stuk makkelijker. Zeg tegen jezelf: "Ik heb net iets op, dat was gezond en lekker, ik zit vol, dus waarom zou ik nu nog iets ongezonds pakken?" Drijg je toch te zwichten? Pak dan een hand noten/groenten en nog een groot glas water.

  Doe dit 'trucje' in eerste instantie bij de 1e signalen (je wordt wat onrustig, je maag begint te rommelen, je begint aan lekkere dingen te denken enz.), maar wanneer je dit een paar keer gedaan hebt, en je het patroon begint te herkennen (altijd wanneer je tv gaat kijken, of altijd rond 15:00 's middags bijvoorbeeld) kun je op een gegeven moment vóór die signalen alvast je gezonde snackjes pakken, je lekker installeren, en het ritueel doorlopen. Doordat je het 'hongerrrrrrr' gevoel voorkomt, en een genietmomentje maakt van die gezonde snacks, veranderen je hersenen ook niet in duiveltjes die alleen maar ongezonde dingen in je oor fluisteren.
  Uiteindelijk gaat (maar da's echt niet al na een week) je smaak ook veranderen waardoor het steeds makkelijker wordt om verantwoord te snacken.

  Heel veel sterkte en houd bij iedere keer dat je 'teleurgesteld' bent in gedachte dat je ook niet in één keer kon fietsen. Sommige dingen moet je leren, en da's helemaal niet erg. Het siert je alleen maar dat je 't iedere keer toch weer probeert wanneer je lelijk gevallen bent!

Log In of Registreer om te reageren.